De markt om een huis te kopen is op moment van schrijven zeer gunstig. Vanwege de crisis/recessie liggen de huizenprijzen vele malen lager dan enkele jaren geleden. Dat merkt ook makelaar Drenthe. Maar hoe wordt de waarde van een huis bepaald?
De makelaar let op enkele punten om een waardebepaling te kunnen doen. Zo is de ligging van de woning erg belangrijk tijdens de schatting maken van de waarde. Zo kan een leeg stuk grond in de Randstad meer waard zijn dan een stuk grond met bebouwing ergens buitenaf.

De staat van het huis is ook belangrijk. Een slecht onderhouden huis is uiteraard minder waard dan één die in de perfecte staat is. Daarnaast is deze ook veel moeilijker te verkopen.

Uiteraard wordt er ook naar de feiten gekeken zoals de inhoud en oppervlakte, de kwaliteit van de gebruikte bouwmaterialen, welke voorzieningen zijn in de buurt, is het huis goed geïsoleerd en heeft het andere energiebesparende maatregelen?

Een makelaar inschakelen voor het laten taxeren voor de verkoop van een huis kost geld. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een percentage. 0,185% van de waarde van het huis wordt in rekening gebracht voor het laten taxeren. Andere aanbieders maken gebruik van een vast tarief. Een goedkopere manier van taxeren is een geveltaxatie. Hierbij zal de taxateur een schatting maken op basis van de buitenkant van het huis.

Voor een taxatie kunt u kijken op de site van 4easymoving – makelaar Drenthe.