Je tuin verbouwen of een complete nieuwbouw tuin aan laten leggen kan behoorlijk in de kosten oplopen. Het is daarom vrij logisch dat je gaat kijken waar je kunt besparen, zodat je voor zo min mogelijk geld toch een mooie tuin kunt aanleggen. Toch is goedkoop ook vaak duurkoop en is het belangrijk om wel voor kwalitatieve spullen en materialen te gaan. Waar je dan wel op kunt besparen? Dat vertel ik je in dit artikel.

Kijk wat je zelf kunt doen

Eén van de grootste kostenposten bij het verbouwen van je tuin is toch wel de personeelskosten. Wanneer je een hovenier inhuurt, dan komen ze vaak met meerdere personen en hierdoor kunnen de manuren aardig snel oplopen. Ben je zelf een beetje handig of wil je graag leren? Dan kun je wellicht ook wat klussen zelf uitvoeren. De uren die je zelf in de tuin aan het werk bent en het werk wat je verricht hoeft dan niet meer door een hovenier te worden gedaan. Hierdoor kun je dus aardig wat kosten besparen. Ook de voorbereiding kun je grotendeels zelf. Denk maar eens aan het tuinontwerp en het leeghalen van de tuin. Daar heb je echt geen hovenier voor nodig.  

Vergelijk meerdere partijen

Zijn er toch klussen in de tuin die je echt niet zelf kunt doen? Dan zijn er nog andere manieren om te kijken waar je geld kunt besparen. De ene hovenier is de ander niet en er kan dan ook aardig prijsverschil zitten tussen de verschillende hoveniers. Ga daarom niet zomaar uit van de eerste offerte die je hebt ontvangen, maar kijk verder dan je neus lang is. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk deze met elkaar. Kijk niet alleen naar de prijs, maar ook wat er voor die prijs gedaan wordt. Hierdoor kun je uiteindelijk de beste en meest voordelige keuze voor jou maken. 

Tweedehands opties

Materiaalkosten kunnen ook aardig in de prijzen lopen, maar je hoeft niet alles nieuw te kopen. Kijk ook eens naar tweedehandse opties. Misschien hebben je vrienden of familie nog materialen over, waar ze maar al te graag vanaf willen of kun je wat vinden op het internet. Natuurlijk moet je er niet vanuit gaan dat deze materialen gloednieuw zijn, maar sommige dingen kunnen echt nog heel lang meegaan. Sommige materialen zul je misschien wel wat voor moeten betalen, maar dat is waarschijnlijk altijd goedkoper dan wanneer je het nieuw koopt.