Ben je van plan om je huis te verkopen? Of ga je verhuizen naar een andere plek? Dan is het belangrijk om een goede makelaar om zijn diensten te vragen. Elke makelaar is anders en bij het ver- en aankopen van een huis gaan grote bedragen gemoeid. Daarom is het belangrijk dat je een klik hebt met de makelaar. Je moet de makelaar erop kunnen vertrouwen dat er niet te veel wordt betaald en dat er geen verrassingen aan een woning zitten wanneer je die hebt gekocht. Toen ik zaken heb gedaan met een makelaar in Enschede heb ik een prettige samenwerking ervaren. De makelaar heeft mij goed geholpen om het huis te verkopen en daarbij is alles netjes afgehandeld. Wanneer je een makelaar gaat kiezen geef ik je graag de onderstaande aandachtspunten/tips mee.

 

Tarief en de kostenopbouw

De eerste vraag die bij het vergelijken van makelaar ongetwijfeld op de lippen zal branden is hoeveel elke makelaar kost. Dit hangt af van diverse aspecten. Een belangrijk onderdeel van de tariefopbouw is de courtage. Dit is een percentage van de (ver)koopsom van de woning dat de makelaar krijgt als beloning voor zijn geleverde diensten. Daarnaast rekenen sommige makelaar hier nog aanvullende kosten bij bovenop. Lees daarom altijd de kleine lettertjes van offertes en voorkom onverwachte verrassingen

 

Expertise van de lokale markt

Wanneer je bijvoorbeeld in Enschede wilt wonen is het verstandig om een makelaar in Enschede te vragen om zijn diensten. Een makelaar is namelijk op de hoogte van de huizenmarkt in de betreffende wijk. Dit betekent een voordeel tijdens het onderhandelingsproces, omdat de makelaar weet voor welke prijs vergelijkbare huizen in dezelfde regio eerder zijn verkocht. Voordat je naar de dichtstbijzijnde makelaar gaat voor zijn diensten is het verstandig dat je een kennismakingsgesprek met verschillende makelaars hebt. Hierdoor kun je uitwijzen welke partij over een goede lokale kennis beschikt.

 

Effectiviteit van marketing

Door het inschakelen van een goede verkoopmakelaar wordt de kans dat je jouw huis verkoopt aanzienlijk vergroot. Een belangrijke rol spelen in dit opzicht de marketingmethoden die de makelaar hanteert. Hoe meer marketingkanalen de verkoopmakelaar gebruikt, hoe eerder hij hiermee een potentiële koper bereikt. Vraag de makelaars daarom naar hun mogelijkheden op dit vak.

 

Reviews opzoeken

Een verkoopmakelaar verkoopt elke maand een tal van woningen. Voor hem is jouw huis daarom slecht een van de vele, terwijl er voor jou veel op het spel staat. Je wilt daarom een makelaar die jou het gevoel geeft dat je belangen worden vervuld. Een makelaar die direct proactief communiceert zodra er iets nieuws te melden valt. Je kan bij de kennismakingsgesprek polsen hoe betrokken de makelaar op jou overkomt. Een andere manier is door online reviews op te zoeken. De goede makelaars onderscheiden zich vaak met een sterk waarderingscijfer en loven