Makelaars

Overzicht aan links naar websites over makelaars en; Makelaars vergelijken.

Lees meer..
Huurhuis

Vind uw huurhuis

Lees meer..
Koophuis

Op zoek naar een koopwoning op de gewenste locatie in Nederland? Hier vind u een overzicht aan links naar websites over koophuizen.

Lees meer..

Behang overschilderen: wel of niet doen? + een handig stappenplan

Het overschilderen is een prachtige oplossing als jij op een snelle manier, zonder al te veel kosten  je huis weer wilt opfrissen. Geen gerotzooi met het opnieuw behangen van de kamer, gewoon overschilderen. Maar is het wel zo makkelijk? Of is het beter om dit zelf te doen of uit te besteden aan een binnen schilder

 

In de praktijk is het overschilderen van behang vaak geen gemakkelijk klus. Zeker als je er geen ervaring mee hebt, is het eindresultaat misschien niet hetgeen dat je ervan verwacht had.

In onze blog helpen wij je door middel van een handig stappenplan op weg voor het overschilderen van behang. Ben je na het lezen toch niet zeker van je zaak? Besteed het dan uit!

 

Welke typen behang wel overschilderen en welke aan een professional overlaten?

Niet al het behang is uit ‘hetzelfde hout’ gesneden. Er zijn namelijk behoorlijke verschillen.

Wel overschilderen:

  • Vliesbehang
  • Glasvezelbehang

Niet zelf overschilderen:

  • Vinyl behang: De verf hecht niet zomaar op vinyl behang, dus het overschilderen kan best een uitdaging zijn. Toch zelf doen? Dan kun je het beste eerst een primer gebruiken.

 

  • Papier behang: de grootste ergernis: blaasjes op de muur nadat je alle overgeschilderd hebt. Papier behang is hier zeer gevoelig voor. Ook hier geldt: zelf doen? Breng eerst een primer aan.

 

Stap #1: Schoonmaken en ontvetten

Voordat je begint met het overschilderen van jouw behang, dien je de muur te ontvetten. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het beste ammonia of een speciale andere ontvetter gebruiken. LET OP: Zorg ervoor dat het behang niet te vochtig wordt, dit kan ervoor zorgen dat het behang loslaat.

 

Stap #2:  Het behang repareren

Het is belangrijk om oneffenheden van het behang te repareren. Kleine bolletjes en blaasjes vallen vaak niet op als er alleen behang op de muur zit. Maar als je het behang gaat verven kunnen deze oneffenheden gaan opvallen. Alle stukjes en hoekjes van het behang moeten glad tegen de muur zitten voordat je het gaat beschilderen. Soms zit er achter stukjes kapotte behang ook een slechte muur. Zorg er ook voor dat je de beschadigingen in de muur repareert. Gebruik behanglijm om alle (half) losse stukjes weer vast te plakken.

 

Stap #3:  De basis: primer aanbrengen

Het is niet verplicht, maar we adviseren het wel. Breng een primer aanop het behang.  Een laag primer is voldoende, zorg dat je de ruimte goed ventileert als je aan de slag gaat. Na een uur of 6 kun je beginnen met overschilderen.

 

Stap #4. Behang overschilderen

Eindelijk: het oververven van het behang beginnen. Begin eerst met alle randen van de wand met de blokkwast of gebruik hiervoor een ovale kwast. Vervolgens kun je aan de slag met de grote roller:

Begin bovenaan in een hoek en werk van boven naar beneden en werk in banen. Tip: begin je aan nieuwe baan? Dan kun je het beste steeds een stukje over de bestaande geverfde baan verven. Zo krijgt je het mooiste eindresultaat.

Klaar met de eerste laag? Wacht 24u en laat het drogen.

Vervolgens kun je daarna de tweede laag aanbrengen voor het beste resultaat. Als je klaar bent met schilderen is het belangrijk om de verf goed uit te laten harden.

Behang oververven uitbesteden

Denk je na het lezen van deze blog? OEI, moet ik hieraan wel beginnen en wil je het oververven van het behang overlaten aan een expert? Wanneer u in regio Amsterdam woont, neem dan contact op met Zeegelaar Schilderwerk.