Ook al krijgen we tegenwoordig niet meer zo veel brievenpost, we hebben toch nog steeds een brievenbus nodig. Ook als we graag de huis-aan-huiskrant en de folders met de aanbiedingen door willen nemen, hebben we er eentje nodig. Zo’n postbus kan eenvoudig, simpel en goedkoop zijn, maar er zijn ook klassieke, aparte en smaakvolle design modellen.

 

brievenbus

 

BRIEVENBUS OP PAAL

Deze postbussen worden meestal gebruikt door mensen of bedrijven waarvan de voordeur meer dan 10 meter van de openbare weg afstaat. De postbezorger is dan niet verplicht om de afstand tot de postbus aan de deur af te leggen. We zien deze brievenbus daarom vaak bij de oprit van een boerderij erf, maar ook bij villa’s met een lange oprit. Monteer deze postbus op een bijpassende paal. Deze zijn ook in de webwinkel te verkrijgen.

 

DUBBELE POSTBUSSEN

Deze brievenbussen zijn geschikt voor brieven en voor pakketten. Het pakket kan door de postbode in het openslaande klep gedaan worden, maar door een simpel anti-diefstal mechaniek is het is niet mogelijk om het pakketje er op deze manier weer uit te halen. Hiervoor moet de klep met de bijgeleverde sleutel geopend worden.

 

KOLOMBRIEVENBUS

Dit exclusieve model bespreken we hier apart. De vormgeving van deze oud-Engelse, gietaluminium postbus brengt ons terug in het tijdperk van Charles Dickens. Een geromantiseerde tijd, waarin de post nog het allerbelangrijkste communicatiemiddel was. Deze stevige brievenbus is een sieraad voor in de voortuin.

 

STAANDE MODELLEN

Staande postbussen kunnen gemonteerd worden op een plaat. Men ziet dit model vaak in de postkamers van grote bedrijven. Zo kan de post per afdeling gesorteerd worden, en wordt privacygevoelige informatie beschermd. Een aantal van deze staande brievenbussen is geschikt voor zowel brieven als pakjes. Staande postbussen kunnen ook buiten neergezet worden voor de opgang van een vrijstaande villa of bedrijf. Zorg dan wel dat de brievenbus stevig verankerd staat op de straat.

 

WANDBRIEVENBUS

Deze postbus zien we in de grote steden buiten aan een galerijwoning. Bij grote flats zien we deze brievenbussen nog wel eens binnen in de galerij. De brievenbussen van alle bewoners zijn dan in een hal aan de muur gemonteerd. De bewoners hoeven dan niet naar buiten om de post op te halen. Fijn voor hen, maar minder praktisch voor de postbode. Die moet dan immers een sleutel hebben om de post te kunnen bezorgen.
Ook bij een vrijstaand huis kan deze brievenbus aan de gevel bevestigd worden. Zo is er geen klep in de deur nodig. Dit heeft een energiebesparende werking, omdat de gleuf vaak tocht veroorzaakt.
Tot slot kunnen wandbrievenbussen ook aan hekken bij villa’s en bedrijven gemonteerd worden. Bij campings worden de postbussen meestal gewoon gegroepeerd op een houten plaat vastgezet.

 

POSTBUSSEN VOOR KRANTEN EN PAKKETTEN

Tijdschriften passen vaak gewoon in de brievenbus, maar kranten en pakketjes hebben meer ruimte nodig. Kies dan voor een model met speciaal krantenvak, of een cilinder voor tijdschriften en kranten. Er zijn verschillende wandpostbussen met een dergelijke voorziening. Voor pakketjes kiezen we een dubbel of een staande model. Deze zijn met name geschikt voor binnenruimtes, maar ze kunnen ook buiten gemonteerd worden. De pakketjes kunnen niet eenvoudig uit de bus gehaald worden, maar er is uiteraard een zeker veiligheidsrisico. Zorg dus zelf voor aanvullende beveiliging van uw postbus.

 

GESCHIKTE KLEUREN

Omdat een brievenbus in het straatbeeld moet passen, worden ze in gedekte kleuren geproduceerd. Natuurlijk kan een brievenbus overgespoten worden in een vrolijke kleur, maar niet alle gemeenten staan dat toe. Ze willen een bepaalde eenheid in stijl bewaren. Wij worden zelf misschien wel blij van een postbus met bloemetjes en bijtjes, maar er bestaat een gerede kans dat we deze op last van de gemeente weer weg moeten halen. Kies daarom voor een model in een gedekte kleur.