Daken zijn, net als alle andere dingen, onderhevig aan allerlei invloeden. Hoewel sommige daken langer meegaan dan andere, zijn er een paar factoren die hun prestaties kunnen schaden en zelfs tot een daklekkage kunnen leiden. Daklekkages worden meestal veroorzaakt door een van de volgende problemen. Als u problemen heeft met uw dak, vrees dan niet! Dakdekker Van Leeuwen staat voor u klaar!

 

Daken worden, net als alle andere dingen in de wereld, blootgesteld aan allerlei krachten. Van de kosmos (de zon) tot onze eigen achtertuin (wind en regen), daken hebben met van alles te maken. Gelukkig is Dakdekker van Leeuwen er om u te helpen uw dak in Wageningen weer tiptop in orde te krijgen, zodat het zijn werk goed kan blijven doen – lees verder voor advies over dakonderhoud.

 

Daklekkage veroorzaakt door de zon

Dezelfde zon die was zacht maakt, verhardt klei, en dezelfde zon die ons een mooie tint geeft, kan ook onze huid verschroeien. Dit geldt ook voor uw dak. Niet helemaal, maar uw dak kan, net als u of ik, schade ondervinden van de zon – vooral als het in een zonovergoten gebied ligt, waardoor daken vaker gaan lekken.

 

Ultraviolette straling kan uw dak beschadigen en de kans op lekken vergroten, vooral op daken die naar het westen of zuiden zijn gericht. Dus als uw daklekkage zich aan de zuid- of westkant van uw huis bevindt, maar niet onder een boom, ontbrekende dakpan of gootsteen, kan het antwoord net zo simpel zijn als de zon!

 

Wat te doen:

Omdat rekening wordt gehouden met slijtage, kan een daklekkage door zonneschade een indicatie zijn dat uw huidige dak aan vervanging toe is, misschien met een meer hittebestendig materiaal.

 

Daklekkage veroorzaakt door regen en wind

Natuurlijk ligt het voor de hand dat regen een daklekkage veroorzaakt, maar alleen regen kan geen lekkage veroorzaken (tenzij uw dak verkeerd gebouwd is). Maar wind en regen kunnen de oorzaak zijn van uw daklekkage als ze gecombineerd worden met wind die uw dakspanen optilt en verschuift, waardoor er vuil onder kan kruipen en er een zwakke plek ontstaat waar water in kan sijpelen.

 

Hoe fix je het:

Het vinden van het schuldige grind en het verwijderen van de rommel kan een snelle oplossing zijn, maar het kan ook vrij ingewikkeld zijn, zoals het opnieuw bevestigen van een heel gedeelte of zelfs een groot onderdeel.

 

Aangeraden om:

Laat een vakman beoordelen wat er met uw dak aan de hand is en bedenk een unieke strategie, want u weet het misschien pas als u het ziet. Als de bedekking moet worden vervangen, overweeg dan een bitumen dakbedekking of een pannendak.

 

Daklekkage veroorzaakt door bomen en bladeren

Als u onder volgroeide bomen woont, kunt u genieten van een werkelijk prachtig uitzicht en een goed aangelegde buurt. Er is echter altijd een prijs aan verbonden – de kosten van vallende bladeren in uw tuin gedurende de herfst… en in uw dakgoten en randen… overal!

 

Takken die al gebroken zijn, kunnen ook schade veroorzaken, net als takken die nog aan uw enkels vastzitten en die schuren of krassen. Zorg ervoor dat u takken verwijdert, zodat ze bij een storm geen schade aanrichten.

 

Hoe moet je handelen:

Als het probleem slechts een groot aantal vallende bladeren is, kan deze procedure zo eenvoudig zijn als het repareren van de beschadigde plek en het regelmatig terugsnoeien van de boom, maar als de dakschade het gevolg is van een vallende tak, kan het een hele klus zijn. Zoek uit wat de oorzaak is van de lekkage van uw dak.

 

Aanbeveling:

Om dit in de toekomst te voorkomen, moet u uw bomen gezond houden, maar als u al een daklekkage heeft door bomen en bladeren, moet u de rommel opruimen om na te gaan of de schade zich heeft uitgebreid en het geheel opnieuw evalueren.

 

Als het tijd is om te vervangen, overweeg dan misschien een eco- of levend dak en laat de natuur je beschermen in plaats van je te beschadigen.

 

Daklekkage door ontbrekende of beschadigde shingles

Gordelroos heeft een vitale functie, en die begint bij hun eerste – namelijk: stilzitten! Maar, shingles kunnen zich, net als al het andere, misdragen. Dit kan de reden zijn achter uw daklekkage als uw shingles ontbreken, beschadigd of gescheurd zijn.

 

Let op:

Dit probleem kan, net als een aantal van de bovengenoemde oorzaken van daklekkage, zo eenvoudig zijn als het vervangen van de dakspanen. Dit kan echter wel een paar of veel meer betekenen!

 

Aanrader:

Vervang de beschadigde shingles, indien nodig, en overweeg misschien de overstap naar een duurzamer dak als het moment daar is. Daken van klei of dakpannen zijn zowel aantrekkelijk als duurzamer dan traditionele shingles.

 

Daklekkage veroorzaakt door gootstukken

Daklekkage kan het gevolg zijn van defecte, onjuist geïnstalleerde of beschadigde gootstukken. Water kan lekken door defecte, onvoldoende geïnstalleerde of beschadigde gootstukken. U hebt de hulp van een vakman nodig als deze breken. Als dit nog niet is gebeurd, overweeg dan een jaarlijkse dakinspectie om er zeker van te zijn dat het dak in goede staat blijft!

 

Hoe te repareren:

De eerste stap is om te bepalen hoe groot de schade is en wat voor reparatie er nodig zal zijn. Overweeg Wageningen Dakdekker van Leeuwen, want zij voeren gratis dakinspecties uit en houden u op de hoogte van uw dak.

 

Tip:

Neem onmiddellijk contact met hen op voor een gratis dakinspectie en om bijkomende waterschade te voorkomen.

Daklekkage door verkeerde afsluitingen

Een vallei is een laag punt in uw dak, waar vuil en water zich kunnen ophopen. Daklekkages worden vaak veroorzaakt door stagnerend water op uw dak. Als u uw valleien niet goed installeert en onderhoudt, kunt u met een vochtprobleem komen te zitten.

 

Hoe repareren:

Het is belangrijk om uw dak door een vakman te laten inspecteren, want het is uw eigendom en het kan erger worden als u het niet laat controleren. Uw dakdekker kan het daklek repareren door een nieuwe barrière in de vallei aan te brengen en shingles te vervangen, maar het “waarom” van de lekkage kan nooit worden opgelost.

 

Advies:

Wees bij een dak op uw hoede voor gaten die in dalen kunnen ontstaan. Het is gemakkelijk te breken, waardoor het meer vatbaar is voor het veroorzaken van een daklekkage.

 

Meer vragen over daklekkage?

Heeft u nog meer zorgen, vragen, of een lekkage aan uw dak die hierboven niet aan bod komt? Bel dan nu Dakdekker Wageningen voor antwoord op uw vragen en een kosteloze inspectie van uw dak! Zij staan voor u klaar met meer dan 18 jaar expertise!