De gevel van uw huis of kantoor staat vaak in vol zicht. Het is immers het vooraanzicht van uw eigendom. Het visiteplaatje van uw kantoor. Het is dus belangrijk dat uw gevel er netjes en verzorgd uitziet. Echter met de jaren kunnen er allerlei soorten aanslagen op de zichtbare muur van uw huis of gebouw terecht komen, waardoor het er wellicht groen of erg vies uit komt te zien. Soms is er de pech dat iemand graffiti op uw muur heeft aangebracht of dat er een soort roet zichtbaar is. Dit hardnekkig vuil kan maar op een manier verwijderd worden en dat is door middel van zandstraling. Zandstralen is een hele agressieve vorm van schoonmaken. Met zandstralen wordt een straalmiddel, zoals olivinezand of grit, gemengd met water. Door middel van luchtdruk wordt dit mengsel vervolgens op de muur gespoten. Voordat u zandstralen als optie kiest is het belangrijk te weten of uw muur goed bestand zal zijn tegen deze harde schoonmaak methode. U wilt immers een schone muur en niet eentje met deukjes.

 

De voordelen van zandstralen

Het grootste voordeel van zandstralen is natuurlijk haar ongekende kracht en daarmee ultieme schoonmaak kracht. Zorg dus ook dat u het alleen gebruikt wanneer het nodig is. Wanneer zandstraling wordt gebruikt zal uw gevel oppervlakte goed gereinigd worden en zelfs weer een beetje ruw worden. Dit zorgt voor een goede ondergrond voor een eventuele gewenste nieuwe verflaag. Door middel van zandstraling of gritstraling kunt u snel en gemakkelijk een groot oppervlakte reinigen. Hierbij is er een laag waterverbruik en geen stof. De olivinezand of het grit zijn ook nog eens milieuvriendelijk, doordat er geen chemische middelen aan te pas hoeven te komen en het kan hergebruikt worden.

 

De nadelen van zandstralen

Een groot nadeel is dat zandstralen, door haar agressiviteit, niet altijd de meest geschikte methode is. Het is erg belangrijk te weten uit welk materiaal de gevel bestaat. Is dit een stevige baksteen met goed voegwerk, dan is het een geschikte methode. Is de gevel echter al kwetsbaar dan kunt u beter kiezen voor een mildere schoonmaak methode. Zandstralen kan dan alleen maar meer schade aan uw muur brengen. Het doel van zandstraling is een schoon oppervlakte, maar dit betekent niet dat u een poreuze muur wilt. Deze zou alleen maar kwetsbaarder zijn in de winter en wellicht nog sneller vervuilen. Weet dus goed wat voor muur u heeft voordat u aan zandstraling begint.

 

Waar te beginnen bij het doe-het-zelf zandstralen?
Allereerst moet u een bedrijf vinden die machines verhuurt voor zandstralen. Deze zijn zeker aanwezig en het is handig om dan ook gelijk tips te vragen wat het mengen betreft. Dit vergt namelijk uiterste precisie. De menging moet goed kloppen, want anders kan het in plaats van schoonmaken juist beschadigen. Wanneer u de juiste machine heeft en het mengsel klaar heeft is het een kwestie van de delen van uw huis of kantoor afplakken welke niet gezandstraald zouden moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de deur, de ramen en hun kozijnen. Ook legt u een zeil onder de steiger, zodat het vuil opgevangen wordt. Er gelden wettelijke milieu- en veiligheidsvoorschriften voor de manier waarop u vervolgens met het zandstralen aan de slag kunt.

 

De prijs om uw gevel te laten zandstralen

Zo vaak is een harde schoonmaakmethode als zandstralen niet nodig en het is dan ook fijn dat er mensen zijn die dit dagelijks doen en dit in no time voor u geregeld hebben.  Vraag vooral meerdere offertes aan, want elke gevel is weer anders dus zullen ook de prijzen best kunnen verschillen. De kosten van zandstralen liggen gemiddeld tussen de elf en zestien euro per vierkante meter. Ook de bereikbaarheid van uw gevel en de hardnekkigheid van het vuil kunnen een rol spelen in het bepalen van de prijs.

 

 

Gevelreiniging soort Soort vervuiling De kosten per m²
Stoom reinigen Matige aanslag (denk aan mos) Gemiddeld €6,-
Chemische reinigen Zware aanslag (denk aan roest) Gemiddeld €16,-
Zandstraling Hardnekkig vuil (denk aan graffiti) Gemiddeld €16,-

 

Bron: BK Bouw Gevelreiniging & zandstralen