Iedereen wil op een gegeven moment op zijn eigen gaan wonen, dit kan meerdere oorzaken hebben. Het kan zo zijn dat je ergens anders gaat studeren en dat het heen en weer reizen te veel gaat worden, dan is het verstandig om ergens een appartement te huren. Het kan ook zo zijn dat je een modaal inkomen en een vaste baan hebt en dat je uit het ouderlijk huis wilt gaan, of misschien wil je wel gaan samenwonen met je partner. De eerste keuze die je moet maken is of je een huis of appartement wilt huren of kopen, omdat starters vaak niet de financiën hebben om gelijk iets te kopen is huren meestal de enige optie. Een makelaar in Roosendaal vertelt ons wat de voor- en nadelen hiervan zijn.

 

De voordelen

Het huren van een huis of appartement heeft veel voordelen, dit zijn onder andere de volgende:

  • Het grootste voordeel van huren is dat de kosten voor reparaties en onderhoud voor de verhuurder zijn. Als er problemen zoals lekkages optreden dan hoef je dit dus zelf niet te betalen, dit kan heel veel geld schelen.
  • Je hebt als huurder veel meer vrijheid dan als je iets koopt. Je kan als huurder bijvoorbeeld maandelijks je huur opzeggen, ook heb je minder last van dalingen van de woningprijs. Als je ergens heen gaat voor een studie of een nieuwe baan wordt het sowieso aangeraden om te huren. Een studie is altijd maar tijdelijk en je moet eerst maar eens afwachten of de nieuwe baan je bevalt.
  • Als je iets huurt weet je precies waar je aan toe bent. Meestal huur je inclusief of exclusief, als je inclusief huurt hoef je je nergens zorgen over te maken en heb je een vaste prijs die je maandelijks moet betalen. Als je exclusief huurt krijg je buiten de huurprijs ook nog te maken met kosten zoals elektriciteit, gas, water en gemeentelijke belastingen. Echter zal de huurprijs als je exclusief huurt meestal wat lager zijn dan als je inclusief huurt.

De nadelen van huren

Huren heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen, uiteraard zitten er ook mindere kanten aan vast. De grootste nadelen zijn:

  • Je bouwt als je een woning huurt geen kapitaal op, je gooit dus eigenlijk letterlijk je geld weg doordat je geen eigenaar bent van het huis of appartement. Als je een eigen huis koopt, neemt de kapitaal toe omdat je vaak een gedeelte of je gehele hypotheek af koopt. Ook als de waarde van je huis toeneemt zal je kapitaal toenemen.
  • Als je eigenaar bent van een huis, kan je zelf bepalen welke eventuele veranderingen je wilt aanbrengen. Als je bijvoorbeeld een muur tussen een keuken en huiskamer wilt weghalen om meer ruimte te creëren kan je dat als eigenaar zo doen, mits het huis dat toelaat natuurlijk. Als huurder heb je deze vrijheid niet, vaak staat in het huurcontract dat de woning in de originele staat moet worden ingeleverd als je gaat verhuizen. Ook kunnen veranderingen aan je huis, zoals een grote renovatie, er voor zorgen dat de waarde van je huis toeneemt waardoor je kapitaal weer groeit.