Ooit ben ik mijn bedrijf begonnen vanuit huis. In de loop der jaren groeide het aantal klanten en daarmee ook de behoefte aan een bedrijfsruimte. Inmiddels heb ik meerdere mensen in dienst en het gaat goed met mijn bedrijf.

 

Bedrijfspand kopen of huren
Mijn bedrijf is gevestigd in een huurpand. Dat heeft voor en nadelen. Ik zit erover te denken om een pand te kopen en heb daarom de voor en nadelen op een rijtje gezet.
Voordelen van huren:

 • Stel mijn bedrijf groeit zo snel, dat ik een groter pand nodig heb, dan kan ik de huur eenvoudig opzeggen en opzoek gaan naar een groter pand.
 • Het onderhoud van het pand is voor rekening van de eigenaar.

Nadelen van huren:

 • De huur van een pand levert mij niks op. Het geld stroomt bij wijze van spreken weg.
 • Het is niet mijn eigendom, dus iedere investering in de aankleding van het pand levert mij niks op.

Voordeel van kopen:

 • Mijn pand, dus het bedrag dat ik kwijt ben aan hypotheek, krijg ik voor een deel weer terug, omdat het pand op zich waarde heeft.
 • Hypotheek is lager dan de huur
 • Alle investeringen komen ten goede aan de waarde mijn pand
 • Over een periode van 20 jaar wordt een pand meestal meer geld waard

Nadeel van kopen:

 • Verzekering van het pand kost geld
 • Onderhoud van het pand komt voor mijn rekening
 • Risico van de investering, de waarde van het pand kan ook dalen
 • Meestal wordt een eigen inbreng gevraagd, waarmee ik een deel van mijn buffer kwijt ben.

Advies
Ik vond het best lastig om te kiezen wat het beste bij mij en mijn bedrijf past. Kopen is natuurlijk wel een risico, maar met huren laat ik elke maand geld wegstromen. Om tot een goede keuze te komen heb ik contact gezocht met een makelaar die veel ervaring heeft met zakelijk vastgoed. Zij  waren goed in staat om samen met mij in beeld te brengen wat voor mij de beste keuze was.

 

Mooi pand met veel licht inval
Ik heb nu een prachtig pand aangekocht met veel lichtinval en een mooi uitzicht. Als je elke dag op kantoor zit is het heerlijk om naar buiten te kunnen kijken. Voor mij geen donker hok. Het enige nadeel hieraan is dat het in de zomer wel erg kan worden. Daar heb ik een mooie oplossing voor gevonden in de vorm van zonwerende raamfolie. Een prima oplossing, waardoor het daglicht wel binnen blijft stromen, maar de warmte en de scherpte van het licht blijven buiten. Voor mij is dit de beste oplossing.