Ben jij op zoek naar een nieuwe vloer? Dan is het verstandig dit artikel zorgvuldig door te lezen. Een vloer heeft een grote impact op de sfeer van een huis. Het bepalen van de sfeer begint dan ook bij het uitkiezen van een vloer. Dit kan best moeilijk als je nog niet weet wat je wilt. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten materialen. Er zijn houten vloeren die lang meegaan maar wel veel onderhoud nodig hebben, er zijn laminaatvloeren die relatief goedkoop zijn maar erg simpel ogen, PVC visgraat vloeren zijn tegenwoordig ook populair vanwege karakteristieke uiterlijk en er zijn granito ofwel terrazzo vloeren. Dit is een van de meest interessante gietvloeren, iedereen kent het bekende design wel. Je ziet deze vloer vooral in oude woningen en gebouwen, vaak hebben deze een entree met een karakteristieke vloer met rondom een zwarte band. Graniet kan ook voor het aanrechtblad worden gebruikt, ook dit was vroeger erg populair. In dit artikel zal de granito vloer verder worden toegelicht.

 

Wat is een granito vloer?

Een granito vloer is een sterke en slijtvaste gietvloer met een karakteristieke uitstraling. Het betreft een stevige vloer die tegen veel bestand is, eenmaal aangelegd kun je er ontzettend lang mee doen. De oorsprong van deze vloer ligt in Italië maar vanaf het jaar 1900 werden deze vloeren ontzettend populair in heel Europa. In Nederland werd deze vloer veel aangelegd in de jaren 30, in Amsterdam vind je dan ook snel een huis met en granitovloer. Granito vloeren zijn ook veel te vinden in banken, musea, winkels en restaurant en hotels. Dit komt door de duurzaamheid van de vloer. De vloer is ongeveer 15 millimeter dik. Het materiaal bestaat uit gebroken marmerkorrels en cement, soms wordt er gebruik gemaakt van een ander bindmiddel. Er bestaan ook granito vloertegels. Je zou deze eventueel zelf kunnen leggen. Door de tegels zelf te leggen bespaar je een hoop geld, je moet echter wel weten wat je doet.

 

Is een granito vloer duur?

Een granito vloer bestaat ten eerste uit hoogwaardig soort materiaal, marmer en graniet is niet goedkoop om in te kopen. Verder is de vloer ontzettend stevig en dik. Het aanleggen van een granito vloer is ontzettend arbeidsintensief, dit moet dan ook gedaan worden door specialisten. Een granito vloer kun je zo duur maken als je zelf wilt, dit hangt vooral van het design af. Je kunt kiezen uit verschillende soorten graniet en eventuele andere toeslagstoffen zoals glas of hout. Het mengel van de juiste materialen en kleuren zorgt voor een uniek en oogstrelend effect. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een mozaïekvloer te laten maken, dit echter ontzettend duur. Deze vloeren bestaan uit meerdere kleurvlakken en figuren van kleine stukjes graniet of marmer. Het leggen van deze vloeren kost ontzettend veel tijd. Afhankelijk van de grote van de vloer en het aantal personeel kan dit maar zo meerdere dagen duren, soms duurt het zelfs meer dan een week. Een ding is zeker, wanneer je een granito vloer hebt zal jouw huis een karakteristieke uitstraling hebben.