Monumenten zijn prachtige historische gebouwen. Zij zijn tot monument bestempelt omdat ze op een of andere manier van belang zijn voor de gemeenschap. Dit kan zijn vanwege de speciale betekenis van het gebouw, maar het kan ook cultuurhistorische waarde hebben of  omdat ze waarde hebben voor de wetenschap. Maar stel je bent in het bezit van een monument of je bent verantwoordelijk voor het onderhoud. Als je een monument bijvoorbeeld wilt laten schilderen, dan zijn er nogal wat punten waar je rekening mee moet houden.

 

Mag je zomaar een monument schilderen?

Niet ieder monument mag zomaar naar eigen invulling geschilderd worden. Allereerst moet er een technische noodzaak zijn om het gebouw te schilderen. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar dit betekent gewoon dat het schilderwerk nodig moet zijn voor het onderhoud. Je mag het dus niet zomaar schilderen omdat je graag een ander kleurtje wilt.

Juist een ander kleurtje kiezen voor het pand, mag vaak niet zomaar zonder vergunning. Als je vanwege technisch onderhoud gaat schilderen en je kiest voor dezelfde kleur dan is dit geen probleem en kan dit zonder vergunning.

 

Ga niet zelf aan het schilderen

Veel mensen pakken het schilderwerk van hun huis zelf op. Meestal niet omdat ze schilderen zo leuk vinden, maar je bespaart zo mooi de kosten van het inhuren van een professionele schilder. Doe dit niet bij een monument, schakel hierbij altijd een specialist in, die ervaring heeft met het schilderen van monumenten. Zo mag je bijvoorbeeld niet zomaar de oude verf eraf schuren. In oude verf kunnen loodresten zitten en dit is weer slecht voor het milieu. De specialist zal ook beoordelen of het schilderwerk inderdaad nodig is en dit voorzichtig aanpakken. Als er sprake is schade aan het hout is het wel van belang dat dit hersteld wordt. De schade alleen voor het oog wegwerken leidt tot grotere problemen op de lange termijn.

 

Belastingvoordeel voor onderhoud monument

Als je een monument hebt, heb je vaak extra kosten aan het onderhoud omdat het toch een oud pand betreft. En dan zit je ook nog eens met veel regeltjes en vergunningen die je soms moet aanvragen Gelukkig zijn de onderhoudskosten voor het monument aftrekbaar bij de belasting vergeet dit niet door te geven bij de jaarlijkse aangifte, zo krijg je toch een deel van gemaakte kosten terug.