De voordelen van een epoxyvloer

Reeds tientallen jaren geleden werden de voordelen van epoxy ontdekt. Epoxy is een thermisch hardende kunststof die door zijn sterke eigenschappen al langer, en met veel succes, wordt gebruikt in de vliegtuigbouw en botenbouw.
Epoxy is zeer goed te gebruiken voor vloeren, want het is 2 x zo sterk als beton, maar veel lichter. Tevens wordt een epoxyvloer naadloos gelegd, is de vloer vloeistofdicht en zeer goed bestand tegen mechanische belasting.

 

Epoxyvloer toepassingen

Door bovengenoemde eigenschappen vindt deze vloer veelal zijn toepassing als werkplaatsvloer, garagevloer, fabrieksvloer, magazijnvloer, maar ook zeker in de voedingsmiddelen industrie. Omdat de vloer naadloos is, is de epoxyvloer zeer gemakkelijk schoon te houden en wordt dit type vloer in behalve cleanrooms ook gebruikt in bijvoorbeeld bakkerijen, slagerijen en andere omgevingen waarin hygiÎne hoog in het vaandel staan. Voor woonhuizen is dit type vloer minder geschikt, mede omdat dit type vloer niet goed in combinatie met vloerverwarming is te gebruiken. Voor woningen is daarom de PU-gietvloer een betere optie.

 

Het aanbrengen van een Epoxyvloer

Het aanbrengen van een epoxyvloer gebeurt door het mengen van twee componenten, de epoxy en de verharder. Dat gebeurt op de werkplek en is overigens niet geheel ongevaarlijk, daarom wordt tijdens dat proces door de vakmensen beschermende kleding gedragen. Het is ook belangrijk dat de nieuwe epoxyvloer goed hecht op de ondergrond. Daarom wordt voor het gieten van de vloer eerst de ondergrond behandeld. Voor een bestaande vloer houdt dat in dat eerst de eventuele oude vloerbedekking wordt verwijderd. Ook belangrijk daarbij is dat eventuele lijmresten worden verwijderd. Dit houdt in de praktijk in dat de ondergrond eerst wordt geschuurd zodat de ondergrond helemaal schoon, vetvrij en vrij van lijmresten is. Daarna wordt er op deze schone ondergrond een hechtprimer aangebracht waarop de nieuwe vloer wordt gegoten.

 

De voordelen van een een Epoxyvloer

Een EP-vloer heeft ten opzichte van een PU-vloer de volgende voordelen: Omdat de vloer dunner is en dus minder materiaal nodig is, is dit type vloer goedkoper dan een PU-vloer. Verder is de vloer harder en beter bestand tegen chemische belasting en mechanische belasting. Kort gezegd is dit type vloer een echte werkvloer die tegen een stootje kan.