Het isoleren van een schuin dak is handig om warmte binnen te houden. Door je schuine dak te isoleren heb je een lagere energierekening, en zal je bovendien een prettiger binnenklimaat hebben. In deze blog wordt besproken wat belangrijk is om te weten bij het isoleren van je schuine dak.

 

Isoleren langs de binnen- of buitenzijde

Je kan je schuine dak langs binnen- of buitenzijde isoleren. Het grootste verschil hierbij zit in het werk van het isoleren. Het is makkelijker om het dak van binnenuit te isoleren. Bij isolatie langs de buitenzijde moet je vaak dakpannen of andere dakbedekking verwijderen, voordat je de isolatielaag kan aanleggen. Doordat isoleren langs de buitenzijde bewerkelijker is, zijn de kosten voor isolatie langs de buitenzijde vaak ook hoger.

 

Beste materiaal om je schuine dak mee te isoleren

Er zijn veel verschillende materialen waarmee je je schuine dak kan isoleren. Ook dit is afhankelijk van of je de isolatielaag aan de binnen- of buitenkant aanbrengt. Isolatiedekens van minerale wol zijn aantrekkelijk bij isolatie aan de binnenkant van je schuine dak. Bij isolatie langs de buitenzijde zijn harde isolatiematerialen aan te raden, zoals polyurethaan (PUR), polyisocyanuraat (PIR) of geëxtrudeerd polystyreen (XPS).

 

Belang van een dampscherm

Een schuin dak isoleren gebeurt altijd in combinatie met een dampscherm. Het dampscherm moet worden aangebracht aan de warme zijde van het dak. Dit betekent dat het wordt aangebracht aan de kant van de zolder. Een dampscherm zorgt ervoor dat de vochtige lucht die de isolatie aantrekt niet in het isolatiemateriaal en in de dakconstructie kan trekken. Ook is dit goed voor de luchtdichtheid van de woning.

 

Afwerking van de isolatielaag

We kunnen ons voorstellen dat je niet graag tegen een open isolatielaag aankijkt. Daarom is het belangrijk om een goede afwerkingen te maken tegen je isolatielaag aan. Je kan je schuine dak afwerken met verschillende materialen. Zo is een houten- of kunstof plaat een goede oplossing. Daarnaast kan je ook werken met gipsplaten of met kant en klare afwerkmaterialen. Afhankelijk van welke look jij wil kan je deze keuze

maken.