Een lekkende gasleiding wordt niet altijd opgemerkt. Er zijn volgens een schatting wel duizenden woningen met een (kleine) gaslekkage. Bij een gaslekkage lopen jij en iedereen in het pand gevaar. Het is belangrijk om dan ook snel in actie te komen en gepaste oplossingen te gebruiken. Lees verder en kom erachter wat een gaslek nou precies is en hoe je een gaslek kunt voorkomen.

 

Wat is een gaslek?

Een gaslek is ook wel een scheurtje of een gaatje in een gasslang of gasleiding. Ook kan het zijn dat de leiding of slang niet goed is aangesloten op een apparaat dat gas gebruikt. Daarnaast kan het ook dat een koppelstuk kapot is. Deze huishoudelijke apparaten maken gebruik van gas:

  • Cv-ketel
  • Geiser
  • Gasfornuis
  • Gaskachel
  • Gas-BBQ

 

Wat moet je doen bij een gaslek?

  1. Zorg voor je eigen veiligheid

Zorg eerst voor je eigen veiligheid. Open daarna de ramen en deuren, dit zorgt ervoor dat het gas uit de ruimte kan ontsnappen. Sluit hierna de hoofdtoevoer van het gas helemaal af. Gebruik daarnaast geen vuur, vonken, elektrische apparaten of lichtschakelaars.

 

  1. Beoordeel de situatie

Zijn er andere mensen in het pand? Ga dit na en zorg ervoor dat jijzelf en anderen het pand direct verlaten.

 

  1. Meld de gaslek

Bel het nationale storingsnummer (0800-9009) om een gaslek te melden of 112. Als je ervoor kiest om 112 te bellen, vraag dan naar de brandweer.

 

Hoe kun je een gaslek voorkomen?

Het is belangrijk om regelmatig de gasaansluitingen, slangen en leidingen in je huishouden te controleren om een gaslek te voorkomen. Let bij deze controle op scheurtjes en andere beschadigingen. Soms is het nodig om een gasslang te vervangen. Daarnaast is het verder belangrijk om te controleren of de gasslang en koppelstukken wel goed zijn aangesloten.