Wanneer je gaat verhuizen wil je je spullen zo goed mogelijk inpakken. Ook is het prettig als je ze snel terug kunt vinden. Tips voor een optimaal gebruik van je verhuisdozen.

 

Voorbereiden

 

Voordat je begint met het inpakken van je spullen, heb je voldoende materiaal nodig: verhuisdozen, pakpapier (kranten geven inkt af, wees daar voorzichtig mee), stickers en een goede stift.

 

Daarnaast vraagt inpakken om een kritische blik. Je krijgt niet vaak de kans om eens aandachtig naar al je spullen te kijken en te besluiten waarom je bepaalde spullen nog nooit hebt weggedaan.

 

Zet wat je eigenlijk niet meer wilt hebben te koop op bijvoorbeeld Marktplaats. Als je het geld wat je verdiend hebt met het verkopen van ongebruikte spullen in een potje stopt, kun je dat gebruiken voor nieuwe inspiratie voor in huis. Wat je niet verkoopt, kun je altijd later nog laten ophalen door de kringloopwinkel in je (oude) buurt.

 

Hoeveel verhuisdozen?

 

Het aantal dozen dat je nodig hebt, blijft een lastig verhaal. Bij diverse verhuis-websites kun je een berekening laten maken, en ze ook nog gelijk bestellen! Als je de verhuisdozen in huis hebt, is het zaak om ze niet te zwaar te maken, 15 kilo is wel zo’n beetje het maximum. Probeer ze niet hoger te vullen dan de handgrepen; dat tilt en pakt makkelijker.

 

Als alle dozen min of meer even zwaar zijn, is daarnaast de kans het kleinst dat iemand zich vertilt aan een onverwacht zware of juist hele lichte doos. Een weegschaal kan daarin uitkomst bieden. Dit geldt overigens niet alleen voor een zelfverhuizing. Ook professionele verhuizers vinden het prettig om niet te zwaar te tillen.

 

Etiketten schrijven

 

Ga er voor het gemak vanuit dat je straks in je nieuwe huis een aantal dagen, misschien wel weken, nodig hebt om alles uit te pakken en weer in gebruik te nemen. En je weet dat alle verhuisdozen er exact hetzelfde uitzien. Dan snap je dat een doos met het opschrift ‘zolder’ je niet zo heel veel meer zegt.

 

Zet er dus bij wat er in zit. Het woordje ‘skikleding’ kan veel verduidelijken. Dit zorgt er in februari voor dat je niet alle nog ingepakte dozen hoeft open te maken om je favoriete fleece te zoeken.

 

Geen magazijn

 

Wat je niet wilt, is het gevoel hebben dat je in een opslagruimte woont. Kies dus een plek in je huis waar je de verhuisdozen opstapelt, zonder dat de rest van het huis(houden) er hinder van ondervindt. Het liefst kies je een plek waar je hulptroepen straks op de verhuisdag makkelijk bij kunnen, zodat je niet alles twee keer door je eigen huis hoeft heen en weer te sjouwen. Regeren is, ook bij een verhuizing, vooruitzien!