Wist je dat 1 op 67 woningen jaarlijks door brand worden getroffen? Door voorbereid te zijn en regelmatig veiligheidscontroles uit te voeren, kun je voorkomen dat dit er nog meer worden. Hier zijn eenvoudige dingen die je kunt doen om je huis en geliefden te beschermen tegen een huisbrand.

 

 

Tip 1: test je rookmelders

Het inademen van rook zorgt voor de meeste slachtoffers bij brand. Dit komt omdat je terwijl je slaapt niets ruikt. Je kan dus alleen nog vertrouwen op je gehoor. Rookmelders redden dus levens. Zorg dat je je rookmelder goed onderhoud. Dit doe je door de batterijen eenmaal per maand te testen. Als ze niet werken, vervang ze dan onmiddellijk.

 

Tip 2: inspecteer verwarmingsbronnen

Ongeacht wat voor soort primaire verwarming je in huis hebt, een jaarlijkse inspectie zal jouw risico op brand verminderen. Vervang filters regelmatig om ophoping van stof en pluisjes te voorkomen die gemakkelijk vlam kunnen vatten. Als je extra heteluchtkachels gebruikt, inspecteer ze dan voor en na elk gebruik en plaats ze op minstens een meter voet afstand van brandbaar materiaal.

 

Tip 3: houd het fornuis en de oven schoon

Het klinkt logisch, maar laat niets ontvlambaars in de buurt van het fornuis of de oven liggen. Zorg ervoor dat gordijnen niet over de kachel hangen en leg nooit handdoeken of een kookboek op het fornuis.

 

Tip 4: verlaat de keuken niet tijdens het koken

Laat een heet kookoppervlak niet onbeheerd achter! Of het nu gaat om een pan op het fornuis of een elektrische bakplaat, je moet in de buurt blijven. Als je de kamer echt moet verlaten, haal de pan dan van het fornuis of draai eerst de bakplaat uit.

 

Tip 5: Controleer de droger

Als je een gasdroger hebt, laat hem dan eens per jaar inspecteren om zeker te zijn dat alle verbindingen veilig zijn. Het maakt niet uit wat voor soort droger je hebt, reinig altijd de plukselval nadat er een was klaar is. Controleer regelmatig achter en rond de droger of er pluisjes of wasgoed zijn gevallen.

 

Tip 6: wees voorzichtig met kaarsen

Laat kaarsen nooit onbeheerd achter en leg ze altijd uit de buurt van brandbare voorwerpen zoals dekens en gordijnen. Plaats kaarsen in veilige, stille houders en blaas ze uit voordat je ze verlaat of gaat slapen.

 

Tip 7: schakel een beveiligingsbedrijf in

Als je je veiligheid optimaal wil waarborgen kan je een beveiligingsbedrijf inschakelen, deze rijd dan op verschillende tijden langs om uw huis te controleren.