Een auto kopen met een private lease constructie wordt steeds populairder. Inmiddels bieden bijna alle auto maatschappijen de mogelijkheid voor private lease aan. Waar veel mensen zich niet van bewust zijn is dat een private lease overeenkomst van invloed is op je hypotheek. Een private leasecontract heeft namelijk best wel invloed op wat je maximaal zou kunnen lenen.

 

Wat is private lease eigenlijk?

Bij private lease heb je als particulier de mogelijkheid in een nieuwe auto te rijden, maar zal je nooit eigenaar van de auto worden. Je betaalt dan maandelijks een vast bedrag, daarin zitten alle kosten voor de auto, met uitzondering van brandstof, inbegrepen. Meestal kun je kiezen uit verschillende looptijden. De looptijden die er zijn, zijn er van 12, 24, 36, 48 of 60 maanden. Hierbij maak je ook een afspraak over een maximaal aantal kilometers per jaar.  Dit zou dan bijvoorbeeld 10.000, 15.000 of 20.000 kilometer kunnen zijn. Nadat de afgesproken leaseperiode afgelopen is lever je de auto in en worden de eventueel te veel gereden kilometers en schades verrekend.

 

Heeft een lease auto invloed op je hypotheek?

Wanneer je al een hypotheek hebt heeft het geen invloed wanneer je een private lease overeenkomst aan wil gaan. Wanneer je al een private lease overeenkomst hebt en je wil dan een hypotheek nemen dan heeft dat wel degelijk invloed op het hypotheekbedrag. Bij private lease is er namelijk sprake van betalingsverplichting. Deze wordt meegenomen in de berekening voor een hypotheek.

Voor een zakelijke lease auto gelden weer hele andere regels. Als je daar meer over te weten wil komen kan je hier meer lezen.

 

Waarom lease je een auto in plaats van te kopen?

Het grootste voordeel van het leasen van een auto is het gemak en de zekerheid die je hebt over de kosten. Je betaalt namelijk maandelijks een vast overeengekomen bedrag en je hebt verder geen andere onverwachte kosten. Je hoeft ook niet in één keer een groot bedrag van je spaarrekening te halen. Verder worden veel dingen die te maken hebben met je leaseauto door de leasemaatschappij geregeld. Zo heb je daar ook verder helemaal geen omkijken naar.