In veel huizen ligt nog vloerbedekking. De een is groot fan van zo’n zachte, warme vloer terwijl de ander het verschrikkelijk vindt. Tapijt is natuurlijk niet makkelijk schoon te maken waardoor het snel vies wordt en ook vies blijft. Om die reden, en omdat laminaat er vaak strakker en mooier uit ziet, kiezen veel mensen ervoor om laminaat in huis te leggen in plaats van tapijt. Het leggen van laminaat is echter een behoorlijke klus. Je hebt een ondervloer nodig, alle stukken moeten precies op maat gezaagd worden en de vorige vloer moet eruit. Of kun je ook laminaat over het tapijt leggen? Daar lees je hier alles over.

 

Eigenlijk kun je hier kort over zijn. Het is niet verstandig om laminaat over een tapijt heen te leggen. Natuurlijk zit er verschil tussen wanneer het tapijt hoogpolig of laagpolig is en of het strak gelegd is. Het lijkt natuurlijk erg aantrekkelijk om het oude tapijt gewoon te laten liggen en het laminaat er overheen te leggen. Het scheelt geld, een hoop tijd en veel werk. Bovendien is tapijt geluiddempend. Dat is alleen maar mooi meegenomen, toch? Wat is dan de reden dat het niet verstandig is, terwijl het toch zo aantrekkelijk lijkt?

 

Als je vloerbedekking gebruikt als ondervloer voor je laminaat is er een grote kans dat het gaat werken, oftewel lelijk worden of schimmelen. Over het algemeen is het dus niet aan te raden om het te proberen. Nu zijn er veel mensen die al jaren laminaat over hun tapijt hebben gelegd, bij wie het ziet er nog steeds goed uit ziet. Er is namelijk ook een kans aanwezig dat het wel goed gaat. Alleen als je een dun en laagpolig tapijt hebt is het raadzaam om te proberen. Ook moet het tapijt strak gelegd zijn.

 

Wat moet je doen?

 

Als je besloten hebt om toch te proberen om je tapijt als ondervloer voor je laminaat te gebruiken, kun je het best deze tips volgen. Reinig allereerst het tapijt goed. Het liefst doe je dit met een intensief reinigingsapparaat. Vervolgens moet je een beschermende laag over het tapijt leggen. Als laatste moet je er zeker van zijn dat het laminaat goed aansluit, om te voorkomen dat er vocht onder het laminaat komt en zo naar het tapijt druipt.