Nieuwe cv-ketels staan er om bekend dat ze een hoger rendement hebben, en dat brengt een groot voordeel met zich mee. Meer rendement betekent namelijk meer omgezette energie en een lagere energierekening. Lees verder en ontdek wat een nieuwe cv-ketel nog meer oplevert. 

De voordelen van een nieuwe cv-ketel

Een nieuwe cv-ketel brengt veel voordelen met zich mee. Zo zijn ze efficiënter en zetten ze een groter deel van de brandstof om in warmte, wat betekent dat er minder energie verloren gaat. Dit helpt je om minder brandstof te verbruiken en dus geld te besparen op je energierekening. Maar dit is niet het enige voordeel. Ook de regeling van de temperatuur is makkelijk, waardoor je niet onnodig energie verspilt. 

 

Je kunt de thermostaat instellen op de gewenste temperatuur en de cv-ketel zal ervoor zorgen dat je huis op dat niveau blijft. Ook hebben de nieuwe cv-ketels verbeterde veiligheidskenmerken. Zo hebben ze bijvoorbeeld vlamdetectie en gas-lekdetectie. Deze functies helpen om mogelijke risico’s te verminderen en zorgen voor een veiligere werking van de ketel. 

 

Als laatste zijn de nieuwe ketels ook milieuvriendelijker en makkelijker te gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld een digitaal scherm hebben waarop je gemakkelijk informatie kunt aflezen en instellingen kunt aanpassen. 

 

Het is belangrijk op te merken dat niet alle nieuwe cv-ketels dezelfde functies hebben, en het specifieke voordeel dat je krijgt, kan variëren afhankelijk van het model en merk van de cv-ketel die je kiest. 

HR-Ketel: Hoe werkt rendement? 

De nieuwe cv-ketels worden ook wel hr-ketels genoemd, of hoog rendement ketels. Een HR-ketel werkt op een slimme manier om zo efficiënt mogelijk te zijn. Het rendement van een HR-ketel verwijst naar hoe goed het apparaat brandstof omzet in warmte. Zoals hierboven al kort werd genoemd zorgt dit ervoor dat je kunt besparen op je energierekening. Maar hoe werkt rendement precies? 

 

Stel je voor dat brandstof, zoals gas, in de ketel wordt verbrand. Deze verbranding produceert warmte. In een gewone ketel gaat een deel van die warmte verloren door de schoorsteen en wordt niet gebruikt om je huis te verwarmen. Dit is zonde, omdat je betaalt voor die brandstof en je wilt er het maximale uit halen.

Een HR-ketel is slim ontworpen om dat verlies van warmte te verminderen. Het heeft een speciale warmtewisselaar die de warmte uit de rookgassen haalt voordat ze de ketel verlaten. Deze warmte

wordt teruggestuurd naar de ketel en gebruikt om het water dat je huis verwarmt nog warmer te maken.