Indien je rijlessen wilt volgen, doe je dit bij een rijschool. Ongeveer 47 % van de mensen die een rijles nemen in Nederland slaagt in één keer voor zijn of haar praktijkexamen.
Een rijschool Enschede of een rijschool in Hengelo
In Nederland is het sinds enkele jaren mogelijk om met je 16,5 jaar bij elke rijschool te beginnen met het nemen van rijlessen. Mocht je zelf een rijschool willen beginnen, bijvoorbeeld een rijschool Enschede of een rijschool in Hengelo, dan is het van zelfsprekend dat je zelf uiteraard een rijbewijs hebt. Een andere vereiste is dat je daarnaast in het bezit moet zijn van een bevoegdheidspas van het IBKI. Het is verplicht dat jouw lesauto voorzien moet zijn van een blauw bord met een witte L en een dubbele bediening zodat de rijinstructeur daarmee een leerling die bij jou een rijles neemt, kan begeleiden, coachen en daar waar nodig is, kan ingrijpen in bepaalde verkeersomstandigheden. Uitleg dubbele bediening: Wat is een dubbele bediening? Dit is een koppeling en rem aan de instructeurszijde. Dat betekent dat een lesauto 2 keer over een koppeling en een rem pedaal beschikt.
Rijschool Twente en Hengelo
Op het moment wanneer de leerling en de rijinstructeur tot de conclusie komen dat de leerling bijna alle rijvaardigheden goed onder controle heeft, kunnen ze voor het praktijkexamen een soort ‘vordering test’ uitvoeren. Doormiddel van een tussentijdse toets. Deze rijtest verloopt bijna als een echte examen. Dit is een prachtige gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en met name ook om de eventuele nervositeit van de leerling weg te nemen. Dit is bijna altijd goed voor het zelfvertrouwen van de leerling. Heel veel rijscholen doen dit in Nederland. Er kunnen in diverse regio’s wel verschillen liggen, maar bijvoorbeeld rijscholen in Twente komt het heel veel voor.
Opleiding tot rijinstructeur, en het geven van rijlessen
Wil je een opleiding tot rijinstructeur volgen, dan kan dit in Nederland. Op zich kan iedereen deze opleiding volgen, echter moet je wel een middelbaar diploma overleggen. Heb je dit niet, of kun je dit niet overleggen, dan heb je ook de mogelijkheid om een geschiktheidstest af te leggen bij het IBKI. IBKI staat voor; Examinering en Certificering voor de mobiliteitsbranche. Je kunt deelnemen aan een basisopleiding tot rijinstructeur. Deze basisopleiding duurt gemiddeld 8 tot 12 maanden. Na deze opleiding moet elke rijinstructeur elke 5 jaar, 4 dagdelen theoretische basis bijscholingen volgen. Als rijinstructeur moet je elke 5 jaar 2 praktijkbegeleidingen afleggen. Als je voor de praktijkbegeleiding slaagt, dan is de bevoegdheidspas weer voor 5 jaar geldig. Is de resultaat een onvoldoende, heb je de gelegenheid om 1 herkansing te doen. Wanneer deze herkansing ook een onvoldoende is, verlies je de bevoegdheid om rijles te geven.
Gevonden wat u zocht in dit artikel? Zo niet, vertel het ons!
Meer informatie:
Bezoek onze website. DeRijopleider.nl
Informatie over IBKI (Examinering en Certificering voor de mobiliteitsbranche) kunt je kijken op de website van hun: http://www.ibki.nl
Rijschool Utrecht
Mocht u uw linkje willen plaatsen? Neemt u dan contact met ons op, via de contactpagina.