Een compleet eigen huis, of liever gezegd een villa, komt niet vaak voor in je leven. Dat je de kans hebt om het eventueel te bouwen of er één te kopen. Het aanbod van villa’s is natuurlijk goed, dus je kunt makkelijker uit zijn, wanneer je een villa wilt kopen. Maar als je echt goed wilt aanpakken, dan wil je zelf een villa ontwerpen. Jouw idee; dat wordt uitgewerkt door een architect. Je bent betrokken van de eerste potloodstreep tot het plaatsen van het dak.

 

Een villa zoeken

Ik bevond mij in de situatie dat ik na welvarende jaren een villa kon realiseren. Stiekem wilde ik de villa zelf ontwerpen en natuurlijk laten bouwen. Maar ik kon mij voorstellen dat dat misschien overbodig was. Het is goed mogelijk dat mijn droomvilla al bestond. Ik zocht rond en vond genoeg aanbod. Zelfs genoeg om een bijpassende villa te vinden. In alle eerlijkheid had ik dat ook kunnen doen. Het kopen van een villa is immers makkelijker dan het bouwen van een villa, want daar komt veel meer bij kijken. Toch, ben ik soms wat eigenwijs. Ik besloot dus zelf een villa te bouwen. Want als je het kan: waarom zou je het dan niet doen?

 

Een villa bouwen

Een villa bouwen (en dus laten ontwerpen) is geen gemakkelijke onderneming. Het is een groots avontuur, maar je moet goede keuzes maken en kennis hebben van vele facetten. Daar vond ik een goede architect voor in Enschede, die mij fantastisch begeleidde. De architect was op de hoogte van de huidige vrijstaande kavels in Enschede en hielp mij goed om een plek uit te zoeken. In principe had ik weinig te doen met het proces. Ik vertelde hoe ik het wilde en de architect legde mij uit of dat kon. Vervolgens ging de architect bezig met het ontwerpen van mijn villa. Aangezien het mijn villa wordt, wilde ik daar nauw bij betrokken zijn; ik geef mijn droomvilla immers niet zomaar uit handen.

 

Het realiseren van de droomvilla

Ik kwam bij de architect en kreeg een tekening onder mijn neus gedrukt. Het was precies de villa die ik mij had voorgesteld: ongelofelijk eigenlijk! Vervolgens ging de bouw voortvarend en zag ik binnen de kortste keren mijn droomvilla waarheid worden.