Een vastgoedmakelaar heeft verschillende voordelen, met name door zijn kennis van de markt, zijn grote netwerk en zijn verstand van de wettelijke regelgeving en diverse bepalingen. Naast het kopen en verkopen van een huis, kunt u een makelaar ook inschakelen als u een huis wilt huren of verhuren. Met de nodige expertise helpt de makelaar vastgoedtransacties tot een goed einde te brengen.

 

Kennis van de markt
Wanneer u op zoek bent naar een woning kan een makelaar u helpen in de zoektocht naar uw droomhuis. Het kan verstandig zijn om voor een lokale makelaar te gaan. Die heeft ervaring met de regio en kent de prijzen van gelijkaardige huizen of grondstukken in de buurt. Verder is het aan te raden een vastgoedmakelaar te kiezen die gespecialiseerd is in het prijssegment van uw woning. Het heeft ten slotte geen zin om een appartement te verkopen via een makelaar die voornamelijk gespecialiseerd is in grote vrijstaande huizen.

 

Neutraal
De kans is groot dat een woning kopen via een vastgoedmakelaar vlotter verloopt dan als u via de eigenaar zelf koopt. Woningeigenaren die zelf hun woning verkopen hebben vaak een band met het huis en in het verkoopgesprek zal dit ongetwijfeld naar boven komen. Dit kan nadelig zijn aangezien de kans groot is dat de eigenaar vol lof zal zijn over de woning. Hij zal waarschijnlijk moeilijker begrijpen dat u ook nadelen ziet en eventueel iets van de prijs wil afdoen. Een makelaar daarentegen, heeft geen eigen gevoelens omtrent de woning en zal u dus neutraler kunnen informeren.

 

Regelgeving
Om een woning te verkopen of verhuren moet er aan bepaalde wettelijke verplichtingen worden voldaan. Wanneer de keuze wordt gemaakt om samen te werken met een vastgoedmakelaar, wordt deze papierrompslomp uit handen genomen. Hij zal ook dit gedeelte voor zijn rekening nemen en ervoor zorgen dat al de juiste documenten voorhanden zijn. Uw vastgoedmakelaar maakt de nodige documenten op zoals de aankoop-verkoopbelofte en begeleidt u bij het afsluiten van de verkoop of het verhuur.

Wanneer u goed bent ingelezen, biedt Makerlaar-advies.nl de mogelijkheid om offertes op te vragen van makelaars in uw eigen regio. Dit zorgt ervoor dat u altijd voor de beste deal kan kiezen.