Stel, je bent je huis aan het verbouwen. Een fijne klus met vrienden. Na afloop is het tijd voor een hapje eten met een biertje en overdag ben je gewoon lekker met elkaar aan het werk. Die fijne sfeer kan echter snel verstoord worden als je opeens asbest vindt. Het is een oud huis, je wist dat het kon gebeuren, maar toch is het een behoorlijke tegenvaller. Asbest is mogelijk slecht voor de gezondheid en dus moet je er voorzichtig mee omspringen. Maar wat moet je eigenlijk doen? Wie komt je helpen?

 

Alles begint met een goede inventarisatie

Voordat je vloekend je gereedschap in een hoek gooit en op internet gaat zoeken wat dit geintje allemaal gaat kosten, is het misschien goed om een expert in te schakelen. Een bedrijf als SMART Advies weet namelijk precies wat er moet gebeuren met asbest, maar zal allereerst eens een uitgebreide inventarisatie uitvoeren, om te bekijken waar we precies mee te maken hebben. Want asbest is inderdaad niet wenselijk, maar het is ook zeker geen reden tot paniek. Immers; asbest wordt pas gevaarlijk als je het inademt dat gebeurt pas als je het beschadigt. De inventarisatie van asbest gaat dan ook veel verder dan alleen het bepalen van de hoeveelheid asbest die aanwezig is. Het richt zich ook op het doel van je project. Ben je aan het verbouwen? Ben je aan het renoveren? Ben je aan het slopen? Al die klussen vereisen een eigen aanpak van asbest. Wie sloopt, zal inderdaad alles moeten verwijderen, maar wie slechts bezig is met een simpele verbouwing, zou het ook prima kunnen laten zitten. Daarom is een goede inventarisatie belangrijk, zodat je precies weet wat je in jouw persoonlijke situatie moet doen.

 

Het opstellen van een stappenplan

Vervolgens moet er een stappenplan gemaakt worden, waar in komt te staan hoe je de asbest gaat verwerken. Bovenaan dit plan staat natuurlijk het einddoel van het project, gecombineerd met het besluit waarin staat wat je gaat doen met de asbest. Vervolgens wordt beschreven hoe je tot dit eindresultaat gaat komen. Wat zijn de stappen die nodig zijn om veilig en binnen de kaders van de wet met de asbest om te springen, zodat je project gewoon doorgang kan vinden en je altijd veilig blijft werken? Ook wordt hierin bepaald welke experts je kunnen helpen om het stappenplan zo snel en veilig mogelijk te doorlopen. Immers; zij weten wat ze doen en jij hebt pas net voor het eerst asbest gevonden.

 

Het uitvoeren van een stappenplan

Tenslotte is het tijd voor de uitvoering van het stappenplan. Hierbij worden eventuele experts ingeschakeld als dat nodig is en zal je zien dat het hele gebeuren soepel en snel verloopt. Dat betekent dat je altijd veilig opereert en snel weer verder kan met je project, zodat de vertraging minimaal is en je snel weer tot de realisatie van een droom over kunt gaan. En dat is toch uiteindelijk waar het allemaal om gaat.