Droom je van een huis onder de Spaanse zon? Spanje hoort tot je favoriete vakantielanden en elk jaar ga je terug naar dit land in Zuid-Europa om uit te rusten en vakantie te vieren. Je kan elke keer een vakantiewoning of appartement huren, maar als je Spanje regelmatig bezoekt, is een tweede huis een interessante optie. Als je vanwege de lage rente wilt beleggen is een tweede huis in Spanje ook een goede mogelijkheid. Schakel bij je huizenjacht een Nederlandse makelaar in Spanje in, want een huis kopen in Spanje is toch wat anders dan in Nederland.

 

Een woning zoeken

De verschillende gebieden in Spanje onderscheiden zich niet alleen door het klimaat, maar ook het welvaartsniveau verschilt per gebied en in de ene provincie is meer werk te vinden dan in de andere provincie. Een Nederlandse makelaar in Spanje helpt je niet alleen bij het zoeken naar een huis, maar heeft ook veel kennis van de verschillende gebieden in Spanje en kan je adviseren bij je locatiekeuze. Een makelaar behoedt je met zijn kennis van het land en de procedures voor risico’s die je loopt.

 

Wat heb je nodig?

Bij het kopen van een woning en als je eenmaal in Spanje woont, heb je een Número de Identificación de Extranjeros nodig. Dit NIE nummer is een identificatienummer waarmee buitenlanders zich kunnen identificeren. Je hebt het nodig bij het aanvragen van elektriciteit, gas, telefoon en voor verschillende zaken die je bij de gemeente moet regelen. Dit nummer vraag je in Spanje aan of bij de Spaanse ambassade of het consulaat in Nederland. Daarnaast is het van belang om een Spaanse bankrekening te openen. De kosten koper voor een woning liggen in Spanje hoger dan in Nederland. Verder is het in Spanje gebruikelijk om naast een makelaar een advocaat in te schakelen om het eigendom te controleren. Zo is het in Spanje niet ongebruikelijk dat er een verschil is tussen de vierkante meters van een woning zoals dat is beschreven in het eigendomsregister en in het kadaster. De advocaat controleert ook of de benodigde bouwvergunningen aanwezig zijn voor zowel de woning als bijvoorbeeld de aangebouwde serre of het zwembad. Daarnaast adviseert hij bij het koopcontract. Zo’n advocaat is niet verplicht, maar behoedt je wel voor juridische risico’s.