Klimaat is een erg belangrijk onderwerp in onze samenleving. Het is een discussie die niet te vermijden valt en die ons allen aan gaat. De opwarming van de aarde wordt volgens de meeste wetenschappers veroorzaakt, of in ieder geval flink versterkt door uitstoot van broeikasgassen door de mens. Door het opwekken van groene energie kunnen we die uitstoot tegen gaan, waarbij je dus moet denken aan duurzame zonnepanelen, of windmolens.

 

Investering

Naast de voordelen voor het milieu zijn zonnepanelen ook gewoon een goede investering. Je legt als het ware een energie fabriekje neer op je dak als je een zonnepanelen installatie neemt en daarmee wek je dus wat energie op voor jezelf. Hierdoor neem je dus minder van het net af en daardoor hoef je dus minder te betalen voor je stroom uiteindelijk. Maar ook kan het zijn dat je meer opwekt op een mooie zonnige dag dan je zelf verbruikt, waardoor de stroom naar je buren wordt over gezet en ook daar krijg je een compensatie voor. Hoewel dit bij particulieren nooit op de 0 zal komen qua stroom kosten, is deze investering na 7 jaar toch weer terug verdiend en dat terwijl ze nog veel langer mee gaan.

 

Nadelen

Hoewel er veel voordelen zitten aan zonnepanelen zijn er ook nadelen. Een belangrijk nadeel is het prijskaartje. Voor veel mensen zijn zonnepanelen niet te betalen. Ze verdienen zich op ten duur wel terug, maar het is in één keer wel een flinke som geld die je moet neer leggen. Verder is een probleem de capaciteiten van het stroomnet. Er zijn plekken waar er zo veel zonnepanelen liggen dat het net het niet meer aan kan. Hierdoor raakt het dus overbelast en kan het dus beschadigd raken.

 

Alternatieven

Nog een probleem is de instabiliteit van zonnepanelen. Hoewel je als particulier hier niet zo’n probleem aan hebt, is dit wel als je het op grote schaal wil toepassen een probleem. Je kan niet met zekerheid bepalen hoeveel energie je op zal wekken en moet dus altijd een backup plan hebben, zoals kolen. Een alternatieve oplossing hiervoor is kernenergie, wat als vervanging kan werken voor kolen. Het stoot niks uit, zorgt voor een erg kleine hoeveelheid afval en is tegenwoordig erg veilig. Probleem hiermee is echter dat veel mensen door ook maar de link mek nucleaire activiteit schrikken, terwijl dit nergens voor nodig is, aangezien kernreactoren tegenwoordig erg veel veiliger zijn dan 10 of 40 jaar geleden.