Als je een eigen boot hebt, is het belangrijk om deze goed te onderhouden en te beschermen tegen beschadigingen. Een stootwil voor een boot is daarbij een onmisbaar hulpmiddel. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over stootwillen voor boten!

 

Wat is een stootwil voor een boot?

Een stootwil, ook wel fender genoemd, is een langwerpige bal van kunststof gevuld met lucht. Deze wordt gebruikt om de romp van een boot te beschermen tijdens het aan- en afmeren. Wanneer de boot tegen de kade of een ander object stoot, vangt de stootwil de klap op, in plaats van de boot zelf. Zo voorkom je beschadigingen aan de boot.

 

Waarom heb je een stootwil voor je nodig?

Tijdens het aan- en afmeren van je boot, loop je het risico op beschadigingen aan de romp. Een stootwil voor je boot biedt dan bescherming. Door een stootwil tussen de boot en de kade of ander object te plaatsen, vangt deze de klap op en voorkom je dat de boot beschadigt. Daarnaast kan een stootwil ook handig zijn om de boot op zijn plaats te houden wanneer je stil ligt of om te voorkomen dat de boot tegen andere boten aan schuurt in een jachthaven.

 

Welke soorten stootwillen zijn er?

Stootwillen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, vormen en materialen en worden meestal plat geleverd. Welke stootwil je kiest, hangt af van de grootte van je boot en de omstandigheden waarin je vaart. Voor kleine boten zijn er kleine stootwillen beschikbaar, terwijl grote jachten gebruik maken van grote, stevige stootwillen. Daarnaast zijn er stootwillen in verschillende vormen, zoals ronde en ovale modellen. Ook zijn er stootwillen gemaakt van verschillende materialen, zoals rubber en kunststof.

 

Hoe bevestig je een stootwil aan een boot?

Het bevestigen van een stootwil aan een boot is afhankelijk van het type stootwil en het type boot. Over het algemeen worden stootwillen met touwen of lijnen aan de boot bevestigd. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door middel van haken, lussen of klemmen. Zorg ervoor dat de stootwil stevig vastzit, maar niet te strak, zodat de lucht in de stootwil nog voldoende ruimte heeft om de klap op te vangen.

 

Moet je de stootwil tijdens het varen binnenboord halen?

Over het algemeen worden stootwillen tijdens het varen binnenboord gehaald en opgeborgen. Zo voorkom je dat de stootwil beschadigt raakt tijdens het varen en dat deze in de weg hangt. Toch zijn er schippers die ervoor kiezen om de stootwillen tijdens het varen te laten hangen, vooral wanneer er veel aan- en afgemeerd moet worden. Dit kan handig zijn, maar het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de stootwillen goed zijn bevestigd en niet te veel bewegen tijdens het varen, om te voorkomen dat ze beschadigen of dat ze schade toebrengen aan andere boten.

 

Hoe onderhoud je een stootwil voor een boot?

Om ervoor te zorgen dat je stootwil goed blijft functioneren, is het belangrijk om deze regelmatig te inspecteren en te onderhouden. Maak de stootwil schoon met een mild schoonmaakmiddel en spoel deze goed af met water. Controleer ook de touwen of lijnen waarmee de stootwil bevestigd is en vervang deze indien nodig. Bewaar de stootwil op een droge en schone plaats, bij voorkeur uit de zon om verkleuring te voorkomen.

 

Een stootwil voor je boot kopen

Een stootwil voor een boot is een onmisbaar hulpmiddel om de romp van je boot te beschermen tijdens het aan- en afmeren. Het is belangrijk om de stootwil goed te bevestigen en regelmatig te inspecteren en onderhouden. Hoewel stootwillen tijdens het varen binnenboord gehaald worden, kan het in sommige situaties handig zijn om ze te laten hangen. Let er dan wel op dat ze goed zijn bevestigd en niet te veel bewegen tijdens het varen. Met een goede stootwil voor je boot voorkom je onnodige beschadigingen aan de romp en kun je met een gerust hart aan- en afmeren op verschillende locaties!