De vraag naar woningen in Nederland blijft maar groeien, zelfs tijdens de crisis is er nog een grote vraag. Nieuwbouwprojecten proberen aan de vraag te voldoen, want bestaande bouw zit momenteel veelal op slot. Waar kun je nog naartoe? Welke delen van Nederland zijn aantrekkelijk genoeg om een mooi droomhuis of -appartement aan te schaffen? En waar moet je op letten bij de aanschaf van je nieuwe woning? Hieronder volgen een aantal goede tips

De huizenmarkt in ontwikkeling

Sinds het ontstaan van de crisis, ongeveer tien jaar geleden, is de huizenmarkt in een dip terecht gekomen. Deze dip ligt inmiddels achter ons. Vooral de grote steden hebben enorme prijsstijgingen gezien in de waarde van hun vastgoed. 

Dat is natuurlijk vooral leuk als je van plan bent om je huis te verkopen. Als je juist een woning wilt aanschaffen, is dit echter lastiger. Daarnaast moet je ook nog snel zijn, want de meeste huizen worden tegen (of boven) vraagprijs verkocht binnen een week. Toch gaan we in deze tijd een onzekere tijd tegemoet en heeft niemand een antwoord op de vraag over hoe de huizenmarkt er in de toekomst uit zal zien.

Noord-Holland

Wanneer je dicht bij de hoofdstad wilt wonen, maar liever niet de hoofdprijs betaald, dan biedt de provincie Noord-Holland uitstekende opties. Plaatsen zoals Haarlem en Alkmaar worden steeds bekender binnen de regio en sluiten naadloos aan op snelwegen, vliegvelden en wateren. En omdat huisvesting hier een stuk minder duur is, biedt het ook een mooie investeringskans.

Maar er is natuurlijk nog veel meer dan alleen plaatsen als Alkmaar en Haarlem. Denk bijvoorbeeld aan andere plaatsen als Zaandam en Heemstede, waar je tegelijkertijd ook een goed aanbod aan nieuwbouwwoningen tegenkomt.

Stad versus buiten de stad

Een eerste keuze die je zult moeten maken is of je binnen of buiten de grote stad wilt wonen. Beide opties kennen hun voor- en nadelen.

Voordelen stad:

 • – Geen lange afstanden naar belangrijke bestemmingen, vaak kun je met de fiets of lopend je bestemming bereiken
 • – In de stad is altijd wat te doen, het bruist en is er nooit saai
 • – Omdat er in de stad veel mensen wonen, kun je gemakkelijker een sociaal leven opbouwen
 • Voordelen buiten de stad:

 • – Buiten de stad geniet je van een rustig, relaxed leven. De tijd gaat hier langzamer
 • – Je ademt gezonde natuur lucht en er is veel ruimte om van de bomen en bossen te genieten
 • – Je krijgt “meer huis voor je geld”, de huizenmarkt is hier nog niet explosief gegroeid
 • Nieuwbouw versus bestaande bouw

  De meeste mensen prefereren vandaag de dag nieuwbouw boven bestaande bouw. Je zult voor jezelf ook deze afweging moeten maken. Schrijf de voor- en nadelen voor jezelf op. Bedenk hierbij ook waar jij jezelf over vijf jaar ziet staan en zoek alvast naar geplande nieuwbouwprojecten in bijvoorbeeld Noord-Holland.

 • Image preview