Het afgelopen jaar hebben we een ontzettend bijzonder jaar meegemaakt. In maart 2020 kwam de echte klap van de coronacrisis en maakte de aandelenmarkt een flinke dip. Verwachting voor velen was de huizenmarkt hetzelfde zou doen. Maar in heel 2020 zijn de huizenprijzen juist flink gestegen, dat terwijl de crisis nog aan de orde was. Wat is de verwachting voor dit jaar?
Steunmaatregelen blijven doorlopen
Een van de redenen waarom de huizenprijzen het afgelopen jaar zoveel zijn gestegen komt door de steunmaatregelen vanuit de overheid. Veel van deze maatregelen zullen het komende jaar dan ook nog gewoon doorlopen. Daarnaast zie je over de hele wereld dat het veel geld in de economie wordt gepompt om deze goed op gang te houden. Dit brengt ook risico’s voor inflatie met zich mee. In de huizenmarkt zou je kunnen zeggen dat je daarom al inflatie ziet. Dit kan zich ook het komende jaar voort zetten.
Daarnaast heeft de overheid sinds begin dit jaar de overdrachtsbelasting voor starters op 0% gezet. Op deze manier krijgt de huizenmarkt dus nog weer een extra zet, want starters kunnen dit bedrag dat ze anders aan de belasting zouden betalen nu juist in de woning steken. Wanneer jij een starter bent en ook graag gebruik wilt maken van deze vrijstelling, dan is het slim om dit jaar nog een woning te kopen. Verstandig is wel om hier goed over na te denken en de nieuwbouw in de gaten houden op www.nieuwwonenzaanstreek.nl. Koop namelijk alleen een woning wanneer dit ook het juiste moment is voor jou om een huis te kopen en niet alleen omdat de nu geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.
Huizenprijzen staan al zeer hoog
Aan de andere kant valt het ook wat van te zeggen dat de huizenprijzen op dit moment al ontzettend hoog staan. In 2012 hadden we nog een dieptepunt in de huizenmarkt. Het enthousiasme van vandaag de dag moet daarom ook niet teveel worden onderschat, want voor de financiële crisis dachten veel mensen ook dat de huizenprijzen alleen maar omhoog zouden gaan.
Verder weet ook niemand hoe het nu precies verder zal gaan met de rentes. Deze staan al op een ongekend laag punt en kunnen niet veel verder naar beneden. Zullen de rentes laag blijven of moeten die op een gegeven moment ook weer omhoog? Niemand weet precies hoe dit zich uit zal gaan pakken.