Schrik je ook zo van berichten over inbraken? Er zijn van die periodes in een jaar dat het wel schering en inslag lijkt. In de zomervakantie bijvoorbeeld, als veel mensen lekker weg zijn en de huizen leeg staan. Helaas komen nog veel mensen terug van vakantie in een huis dat tussentijds ‘bezoek’ heeft gehad. Geen fijne thuiskomst; uitzoeken welke spullen er allemaal weg zijn, gedoe met de verzekering en het gevoel dat je huis je thuis niet meer is.

 

Donkere dagen

 

Naast de zomer zijn ook de zogenaamde ‘donkere dagen’ de hoogtijdagen van de gemiddelde inbreker. Logisch, veel ongenode gasten laten zichzelf liever niet zien. Dat lukt in het donker een stuk beter dan op dagen waarop het lang licht blijft. Het is niet voor niks dat er bijvoorbeeld door de politie en verschillende gemeentes juist in de donkere delen van het jaar volop campagne wordt gevoerd om mensen bewust te maken van het verhoogde risico op inbraak.

 

Natuurlijk kun je er zelf best het een en ander aan doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van een inbraak. Terugkomend op het feit dat inbrekers liever in het donker opereren, kun je bijvoorbeeld zorgen voor goede verlichting rondom je huis. Zorg dat met name kwetsbare delen van je huis zoals deuren goed verlicht zijn. Een inbreker is liever niet vol in de spotlights bezig om sloten te forceren, tenslotte. Maar bespreek ook met je buren eens het nut van een goede verlichting op een achterpad. Dit zijn vaak donkere, nauwelijks verlichte steegjes die onbespied toegang geven tot achtertuinen. Breng je hier gezamenlijk goede verlichting in aan wordt dit al een stuk minder aantrekkelijk als route voor een inbreker. Ook een stevige hefschuifpui houd de meeste inbrekers buiten.

 

Voorkomen?

 

Helemaal voorkomen dat een inbreker je huis binnen komt kun je nooit. Het beste wat je kunt doen is het hem in ieder geval zo lastig mogelijk maken. Dat doe je bijvoorbeeld door het installeren van veiligheidssloten. Deze sloten zijn speciaal gemaakt en gekeurd om het inbrekers lastiger te maken. Let dus bij de aanschaf van veiligheidssloten altijd op dat je goede te pakken hebt, liefst in het bezit van een keurmerk. Ben je een beetje handig kun je dit soort sloten zelf installeren. Zorg dat je goed, stevig gereedschap in huis hebt en verdiep je even in de klus voor je hem uitvoert. Vind je het toch te lastig? Laat het dan vooral aan vakmensen over, het is tenslotte belangrijk dat de sloten goed geïnstalleerd worden, anders kan het zijn dat ze niet goed werken.